Érdekességek

Csipke a divat világában

A csipke a XVI. században az egyik legdrágább elem volt egy-egy öltözeten, amit csak a leggazdagabb nők és férfiak engedhettek meg maguknak.
 |  Super User  |  Érdekességek

Ahogy a források között keresgéltem, nem sikerült egyértelműen megállapítani, hogy Olaszország, vagy Belgium az őshazája, mert mindkettőt megnevezik, mint ahol elsőként kitalálták és megjelent a csipke, de az biztos, hogy a XVI. században az egyik legdrágább elem volt egy-egy öltözeten, amit csak a leggazdagabb nők és férfiak engedhettek meg maguknak. Olaszországban, Velencéből az itáliai reneszánsz küldte szét világszerte a lyukacsos, tört, puha anyagot, melyen először egyszerűbb formájú minták, majd virágok, állatok, érzelmek jelentek meg arisztokratikus jellege miatt először az öltözködésben az uralkodók asszonyainál. Ezek voltak az első varrott csipkék, melyet fehér len fonallal varrtak mindössze egy tűvel és egyetlen szállal.

 noidivatmagazin 20160826 csipke I erzsebet kiralynonoidivatmagazin 20160826 csipke Marie Antoinettenoidivatmagazin 20160826 csipke viktoria kiralyno

Mindent a csipkéről

Belgiumban fejlesztették ki a csipkekészítés technikáit, itt már megjelent a vert csipke is. A vert csipke már több szál fonallal, vagy cérnával készül orsók és verőpálcák segítségével, mintaszövési módszerrel. A vert csipke nevét onnan kapta, hogy amikor az orsók összeütköztek munka közben, olyan hangot adtak, mintha valaki fát kalapálna, ütne, verne. Mivel a csipkekészítés bonyolult, nehéz és hosszú munka, ma már nem nagyon léteznek kézi csipkegyárak, csak néhány idősebb asszony, aki ezzel foglalkozik. Ma már szinte csak gépi csipkét lehet kapni, amit viszont sokkal könnyebb a ruhákon elhelyezni.

Magyarországon a vert csipke egy sajátos magyar változata terjedt el Hunnia csipke néven a 20. század elején, mely magyaros motívumokkal bővítette az addigra már egyébént is rengeteg mintát. Fáy Aladárné volt az első, aki itthon ezzel foglalkozott és 1910-ben egy új technikával is gazdagította a csipkekészítés történelmét, ugyanis az addigra már kicsit unalmasnak érzett eljárások mellett rájött arra, hogyan tudja a szálakat úgy elosztani, hogy ne kelljen azt varrással megszakítani és egy párnából egy mellény alakuljon ki. Később az egyik leghíresebb magyar csipkét, a halasi csipkét a Hungarikumok közé sorolták.

Főbb magyar csipke motívumok:  

virág: bimbó, rózsa, tulipán 
hal
szív
alma
madár: galamb, páva

Híresebb csipkék:

Louise Verschueren csipke
brüsszeli csipke
halasi csipke
gömöri csipke
csetneki csipke
höveji csipke

A csipke 2016-ban

Míg tavaly még csak óvatosan bántak vele a nagy divatházak és szinte csak a Viktoriánus kört idézően volt jelen, a trend egyre inkább növekedni látszik, ami egyaránt látszik a divatbemutatók kifutóin, a vásárlók által legkeresettebb ruhák között és az utcán is. Nem kell messzire menni, az ember csak bejár dolgozni és 2 kolléganőn is csipke díszítésű felsőt lát. 

Ma már nem annyira csak az előkelő viselet része, nem csak alkalmi, vagy estélyi ruhákon jelenik meg a csipke. Egy szép virág motívum díszítést, vagy akár egy egész felsőt, vagy ruhát beborító csipke betétet vagy rátétet is szívesen tesznek a tervezők a hétköznapi, ám ettől igazán stílusos és nőies ruhákra. Legelterjedtebb a kicsit vámpíros, ám szexi érzetet keltő fekete, vagy a szűzies fehér, de sokan kísérleteznek egyre több színű csipke kiegészítőket tenni a ruhákra.

Lehet, hogy hamarosan afféle sablonos egyenruha lesz ez a trendi csajoknál, de ez nem jelenti azt, hogy veszíteni fog gyönyörűségéből és értékéből. Tökéletesen kényelmes viselet puhaságának köszönhetően most nyár végén is, esküvőkre igazán csinos, hétköznapokon pedig izgalmas. Ha kicsit Ön is idegenkedik tőle, mint én, akkor, hogy igazán mai legyen, fel lehet venni egy csipke topot egy farmerrel és sportcipővel is, vagy egy csipke ruhát bakanccsal, így kevésbé kell benne elegánsan viselkedni, és megfeszülni.

Hírességek csipkében

 

noidivatmagazin-20160826-csipke-kate-middleton
noidivatmagazin-20160826-csipke-paris-hilton
noidivatmagazin-20160826-csipke-rihanna
noidivatmagazin-20160826-csipke-prince
noidivatmagazin-20160826-csipke-kim-kardashian
noidivatmagazin-20160826-csipke-madonna
noidivatmagazin-20160826-csipke-grace-kelly
noidivatmagazin-20160826-csipke-jennifer-lopez
noidivatmagazin-20160826-csipke-diana-hercegno

 

Érdekességek, linkek csipke témában

Hunnia Csipkemúzeum, Terény:
http://tereny.hu/?page_id=1554

Magyar Csipkekészítők Egyesülete:
http://mcske.hu
www.facebook.com/magyarcsipkekeszitokegyesulete

Leghíresebb magyar csipkék:
http://www.halasicsipke.hu
http://www.hungarikum.hu/hu/halasi-csipke
http://www.hovejicsipke.hu

 

Programok itthon:

Höveji csipke kiállítás tavasszal

Hagyományok Háza 17 éve indult csipkekészítő tanfolyam kiállítása tavasszal
http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/10925/

Programok külföldön:
http://csipketabor.org/index.php/about-us/about2

Videók a magyar csipkéről:
http://www.halasmedia.hu/index.php/televizio/megtekintheto-musoraink/video/a-halasi-csipke-ertek-szepseg-1902-ota
http://www.hirek.sk/video/20140114195115/A-csetneki-csipke-ujjaszuletese.html

 

A csipke nevet választók:
http://www.csipkehotel.hu
http://www.csipkegyorsetterem.hu
http://csipkeesfazek.hu
https://hu-hu.facebook.com/csipkemezes/about/?entry_point=page_nav_about_item&tab=page_info
https://www.facebook.com/csipkevendeglo/
http://csipketeszta.hu
http://ostorosbor.hu/boraink/premium/

 

A fotók forrásai: biography.com, britroyals.com, thefamouspeople.com, celebuzz.com, dianasjewels.net, gotceleb.com, wikipedia.org, usmagazine.com, people.com,
institutfrancais.es, celebmafia.com, celebsla.com, venelust.com, pinterest.com

szisz

 


More Coverage

Kukucskáljunk be a Louis Vuitton kirakataiba

A Louis Vuitton és Dior üzletek, kirakatok és divatbemutatók designjának felelőse Faye McLeod kivételként erősíti a szabályt, és mer egyedit, inkonvecionálisat alkotni.

NEW YORK FASHION WEEK 2014 SZEPTEMBER

A New York Fashion Week alkalmával több mint 200 show, bemutató és előadás lesz látható szeptember 4-11-ig.

Női Divat Tippek 2013 ősz-tél

Mik a fő irányok 2013 végén

Tavaszi gardrób tippek

A ceruzaszoknya az a klasszikus fazon, amely soha nem megy ki a divatból, ezen felül keressen olyan nyakvonalú felsőket, melyek meghosszabbítják a nyakát.


Copyright © 2013-2022 | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére