Érdekességek

Divatos színek 4. Piros

A piros az energia, az aktivitás, a szenvedély, a szexualitás, a harag, az öröm és a szeretet színe is egyben.
 |  Super User  |  Érdekességek

Mivel a testünkben áramló vér színe vörös, ősidők óta hozzák összefüggésbe a piros színt az áldozattal, veszéllyel és bátorsággal. Manapság azonban inkább a modern életforma lágyabb asszociációi érvényesek, melyek szerint Amerikában és Európában a piros több ellentmondást is magában foglalva az energia, az aktivitás, a szenvedély, a szexualitás, a harag, az öröm és a szeretet színe, míg több ázsiai országban a boldogságot jelképezi.

 

A színek jelentése

Az emberi és állati viselkedésben leginkább a dominanciát párosítjuk hozzá, rengeteg állatfajnál megfigyelhető az alfa hím vörös arc-, vagy más testrész színezete. A fizikai szükségletekhez és túlélési ösztönhöz, erős férfias energiához kötődik. Gerjeszti az érzelmeket és motivál, hogy lépéseket tegyünk. Vezetői szellemet, céltudatosságot, elszántságot, erős akaraterőt sugall. A sportban a hivatásos sportolókat egy időben gyakran öltöztették pirosba, hogy hátha ezzel is nő a teljesítmény, de vizsgálatok bebizonyították, hogy csupán a piros öltözék nem növeli edzés közben a tesztoszteron szinten, vagy versenyeken a teljesítményt, tehát ha van is teljesítményfokozó hatása a pirosnak, az inkább pszichikai. Küzdősportok bírái szerint a piros ruhák kis fölényt jelképeznek a kék fölött és inkább hajlamosítanak győzelemre, mivel dominánsabbnak és agresszívebbnek tűnik a viselője. Ezzel szemben a nem fizikai küzdelemben, mint pl. egy IQ-teszt, vagy más szellemi feladatok, a piros inkább hátrányos és csökkentheti a teljesítményt.

Biztos, hogy mindenki felfigyel a pirosra

Középkori festményeken sokszor használták a pirosat figyelemfelkeltésre, gyakran vörös köpenyt kapott Szűz Mária és Krisztus is.  Piros ruhát a bíborosok, hercegek, kereskedők és iparosok hordtak különösen ünnepnapokon, mivel a státusz és gazdagság jele volt. Később a politikában a szocializmus, a munkásmozgalmak és a forradalmak legfőbb színe lett Európa szerte, Kínában, Kubában és Vietnámban.

A divatvilág ma is legalább annyira a kiemelésre használja a vöröset, mint anno a festmények. Azt a személyt öltöztetik pirosba, akit a figyelem középpontjába akarnak helyezni. Akik piros színű ruhát viselnek, optikailag közelebbinek tűnnek akkor is, ha ugyanolyan távolságra vannak tőlünk, mint egy más színű ruhát viselő másik valaki. Királyok, elnökök, feleségeik, vagy más hírességek gyakran viselnek pirosat azért, hogy kitűnjenek a tömegből. Ezért piros a legtöbb helyen pl. a vízimentők ruhája is, hogy könnyű legyen észrevenni őket.

divatmagazin 1607212

A reklámpiac és a design is szereti figyelemfelkeltésre használni a pirosat, de tanulmányok megmutatták, hogy az emberekben már annyira rögzült, hogy a piros az biztos valami reklám, hogy átugorják és nem olvassák el, főként, hogy a szem leginkább a fehér alapon feketét olvassa könnyebben. Mivel a piros szín növeli az étvágyat, gyakran használják éttermekben az étel utáni sóvárgás növelésére.

A csábítás és szexualitás, erotika, erkölcstelenség és prostitúció területén hódít legjobban a piros, hiszen a szenvedély és veszély itt van együtt jelen leginkább. Sok városban régebben kötelező volt a prostituáltaknak pirosat viselni és még ma is vannak piros lámpás házak, negyedek, pl. Bangkokban és Amszterdamban, ahol köztudottan prostituáltak vannak.


A piros szín kedvező oldala

 

divatmagazin 1607121Kulcsszavak: energia, figyelem, tempó, magabiztosság, izgalom, szenvedély, erő, bátorság, spontanitás, határozottság

Pozitív értelemben a piros a rózsaszín mellett elsődlegesen a szerelem, szeretet színe. Míg a rózsaszín inkább a romantika és szeretet, a piros inkább a vágy és szexualitás. A piros szív és a vörös rózsa szorosan kapcsolódik a szerelemhez, csakúgy mint a Valentin nap, mely egy mártírthalált halt római katolikus papról, Szent Bálintról kapta a nevét, ám a feljegyzésekben nem találni arra utaló nyomot, hogy bármi köze lett volna a romantikához, hanem először halálának napján terjedt el, hogy a szerelmesek kedves üzeneteket küldözgettek egymásnak.

A szerelem mellett a jólét, öröm és ünneplés ábrázolására is gyakran használják a pirosat, amit leginkább a színházakban, operaházakban, mozikban lehet megfigyelni, vagy neves eseményeken, amikor az előkelő vendégeket vörös szőnyegen vonultatják fel. Kínában annyira a szerencse és jólét színe a piros, hogy a hagyományos menyasszonyi ruha csak piros lehet. A keresztény országokban a Mikulás ruhája is piros, mivel a 4. században élt történelmi Szent Miklós egy görög keresztény püspök volt, és abban az időben a püspökök vörösbe öltöztek.

Energia: növeli az adrenalinszintet, a vérnyomást és pulzust, a fizikai erőt
Cselekvés: fokozza a gyorsabb mozgás, cselekvés iránti indulatokat
Vágyakozás: ide tartozik minden fizikai vágy, szexualitás, éhség, sóvárgás
Szenvedély: erős elköteleződést teremt egy ideológia, hit, üzleti vállalkozás iránt, vagy a szerelemben egy személy iránt. A harag és a gyűlölet negatív szenvedély.


A piros szín hátrányos oldala

Kulcsszavak: agresszió, uralkodás, kicsapongás, düh, lobbanékonyság, kegyetlenség, intolerancia, lázadás, makacsság, harag, arrogancia, erőszak, brutalitás.

Negatív értelemben a pirosat társítják a gyűlölet, harag, agresszió, túlzott szenvedély, veszély, figyelmeztetés és háború fogalmaihoz. A középkorban a várba kitűzött vörös zászló jelentette, hogy életük árán is megvédik a várat, ha megtámadják, míg később a hadihajókon látható piros zászló azt mutatta, hogy kíméletlenül elbánnak az ellenséggel. Ma a közlekedésben piros színű textillel kell megjelölni a túlméretes szállítmányt, és piros zászló, vagy fény figyelmeztetni az autóversenyzőket, ha valami súlyos veszély van a pályán. A futball világnyelvén a piros lap a szabályszegés miatti kiállítást jelenti.

Számos tanulmány bebizonyította, hogy a piros váltja ki legerősebben a reakciót az emberekből, emiatt a vörös általánosan használt, mint a legmagasabb szintű figyelmeztetés, mint pl. az Egyesült Államokban a legmagasabb szintű terrorveszély esetén.

Ha környezetünkben, lakásunkban huzamosabb ideig túl sok a piros, izgatottak, idegesek, majd dühösek, agresszívek lehetünk. Ugyanígy, ha viszont túl kevés piros szín van körülöttünk, akkor túl óvatosak, manipulatívak és gyanakvóak lehetünk.

 

divatmagazin 1607123  divatmagazin 1607124  divatmagazin 1607125 

divatmagazin 1607126  divatmagazin 1607127  divatmagazin 1607128 

divatmagazin 16071210  divatmagazin 1607129  divatmagazin 16071211

A fotók forrása: shutterstock.com

szisz


More Coverage

Kukucskáljunk be a Louis Vuitton kirakataiba

A Louis Vuitton és Dior üzletek, kirakatok és divatbemutatók designjának felelőse Faye McLeod kivételként erősíti a szabályt, és mer egyedit, inkonvecionálisat alkotni.

Divatos színek - A színek jelentése 3. Rózsaszín - Romantika

A rózsaszín képviseli a barátságot, a  szeretetet, a harmóniát, a belső békét és a megközelíthetőséget.

NEW YORK FASHION WEEK 2014 SZEPTEMBER

A New York Fashion Week alkalmával több mint 200 show, bemutató és előadás lesz látható szeptember 4-11-ig.

Mit vegyen fel munkába?

Meg lehet találni az egyensúlyt a hivatalosság és az egyéniség között, hogy mit vegyen fel a mindennapi munkához.


Copyright © 2013-2022 | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére