Zene & Fesztivál

BalatonSound 2022 Univerzum: Minden helyszín másik bolygó

Sztárok "hada" vette be idén Zamárdi szabadstrandját, a két év után újraéledt Soundon mindenki remekül érezte magát. Többen még a koncertjük után a buliba és a Balatonba is fejest ugrottak.
 |  Super User  |  Zene & Fesztivál

Az utolsó napon délben érkeztünk meg a BalatonSoundra Zamárdiba. Kicsit izgultunk, hogy vajon lesz-e parkoló hely a közelben, mekkora lesz a sor, elég lesz-e a "strandruha" másnap reggelig, s vajon hányszor szaladgálunk majd el a szállásra átöltözni, megpihenni, tudunk-e majd enni-inni valami finomat a fesztiválon.

A kb. 1 km hosszan, a part mentén felépített elektronikus zenei fesztivál területét a külső autóút felől megközelítve végigjártuk és az egyik szélen találtunk egy murvás parkolót, ahol kényelmesen le tudtunk parkolni applikációs fizetéssel 400 Ft/óránkénti díjon. A kapuhoz érve kiderült, hogy a jegyeket karszalagra cserélni csak a főbejáratnál lehet, ami kb. 10 perces sétára volt a saroktól középre haladva. Az éppen még kellemes sétát követően a rengeteg jegyváltó és helpdesk ablaknál sorbaállni nem kellett, így hamar sikerült hozzájutni a karszalagokhoz és egy rövid táskaellenőrzés, fémdetektoros vizsgálat után a rendezvényre belépni.

 

Megnéztük hol mi történik, a nagy színpadok ekkor még üresek voltak, viszont az ezeket kiegészítő büfék, pihenők, kilátószerűen megemelt DJ pultok a partmentén már üzemeltek és fokozták a hangulatot. Ettünk egy kis adag dobozos gyrost 4.000 Ft-ért, ami akkora adag volt, hogy bőven jól laktunk tőle, friss volt és nagyon finom, sült krumplival, husival, zöldséggel és mindenféle szósszal, tehát egy gyros tálnak felelt meg. 2 db fél literes ásványvíz 1.500 Ft volt mindenütt, csakúgy mint egy jól megpakolt hotdog. Koradélután nagyon meleg volt és bár rövidnadrágban és pólóban voltunk, így is jól esett az e-on Youniverzum párakapus, babzsákos, hangulatos pihenőjében kicsit ledőlni. Kedves hostessek fogadták az érkezőket kis ajándékokkal és háziasszonyként figyeltek a napernyők, ágyak, egyéb ülő- és fekhelyek, párakapu, jégszekrény vendégeket szolgáló, megfelelő állapotára. A szomszédos Red Beachen a Belgian Stage kapott helyett, ahol a belga Toulouse játszott éppen kisebb tömeget maga elé állítva, ami megalapozta az esti buliérzést. A parti sétányon locsolókocsi gurult, a 40 fokos melegben bele is szaladtunk kicsit a zuhanyszerű esőbe, amit a platón utazó srácok óvatosan irányítottak a hűsölésre éhes jelentkezőkre, vagy csak a talajra, fűre.

BalatonSound 2022 Beszamolo 14BalatonSound 2022 Beszamolo 13

BalatonSound 2022 Beszamolo 15BalatonSound 2022 Beszamolo 12

A gyönyörű naplemente megtekintése után elmentünk a szállásra kicsit megpihenni, majd mikor visszatértünk ezennel már a sarki kapun karszalaggal, gyülekezett a bulizni vágyó embersereg. A bejutás viszonylag gyors volt ekkor is, köszönhetően a több oldali bejáratnak. Ahogy sötétedett, egyre többen lettek és elindultak a programok a nagyszínpadokon, amelyek pont akkora távolságra helyezkedtek el egymástól, hogy az áthangzás nem volt zavaró. Az egyik bolygón techno, a másikon house, a harmadikon hol ez hol az, a legnagyobb Dreher Aréna sátorban a hazai kedvencek (Wellhello, Majka & Curtis, Halott Pénz) után többnyire electronic dance (Vini Vici, Paul van Dyk).  A parton és a sétányon is sokan lófráltak, de kényelmesen el lehetett férni, nem volt zsúfoltság kivéve a BalatonSound vízre helyezett felirata előtt, ahol rengetegen fényképezkedtek, ráadásul éppen a Fő színpadra lehetett látni onnan. A vonuló útvonalakon több hotdogos, italoskocsi, mobil- és sorban elhelyezett normál ajtós kivilágított angol vécék, ivóvíz csapok, fertőtlenítő pontok, street food jellegű ételes kocsikat a főbejárat mellett 2 sorban, illetve a sarki bejáratnál kisebb U alakban találtunk. A rendezvényt színesítette egy óriáskerék, klasszikus lovacskás körhinta, felhúzós-logós-letekintős madárhinta és ami minket legjobban elvarázsolt, a spanyol ELROW színpad a Coca-Cola helyszínen.

BalatonSound 2022 Beszamolo 1BalatonSound 2022 Beszamolo 2

Valódi mesevilágot hoztak ide az ELROW képviselői, akik többnyire Ibizán szórakoztatják a nagyérdeműt, de önálló rendezvényeik sorra járják a világ legnevesebb fesztiváljait, városait. Az elrow bulik abban különböznek a hasonló rendezvényektől, hogy számos művészi és ünnepi elemet, mesedíszletet (konfetti, jelmezek, felfújható dekorációk, jelenethez passzoló kellékek) tartalmaznak különleges hatással, ami a bulijaik "hedonista" minősítését eredményezte. Egyetlen eseményen több mint 100 színész vesz részt, köztük akrobaták, bohócok, zsonglőrök, gólyalábasok. Minden eseményt egy-egy téma köré épül, mint például a sevillai áprilisi vásár, a mexikói Día de Muertos, az amerikai Old West, vagy a BalatonSoundon bemutatott El triángulo de las Rowmudas - The Rowmuda triangle - A Rowmuda-háromszög tengeri világa és a Szigeten következő - The Enchanted forest - Elvarázsolt erdő, így minden dekoráció és jelmez erre összpontosul, és a résztvevőket arra biztatják, hogy öltözködjenek. a témához. A közönség egyfolytában mosolygott és együtt játszott-szórakozott a végig jókedvű, időnként cserélődő társulattal, így mi is egészen hajnali 4-ig ezen a bolygón töltöttük a legtöbb időt. Akkor elfáradtunk és már kezdett hűvös lenni, éjkékből világosodni kezdett az ég, nyugovóra tértünk inkább.

 

BalatonSound-2022-Beszamolo-3
BalatonSound-2022-Beszamolo-4
BalatonSound-2022-Beszamolo-6
BalatonSound-2022-Beszamolo-5
BalatonSound-2022-Beszamolo-7
BalatonSound-2022-Beszamolo-8
BalatonSound-2022-Beszamolo-9
BalatonSound-2022-Beszamolo-10
BalatonSound-2022-Beszamolo-11
BalatonSound-2022-Beszamolo-16

2022 - Újra Sound (hivatalos szervezői sajtóközlemény)


Sztárok "hada" vette be idén Zamárdi szabadstrandját, a két év után újraéledt Soundon mindenki remekül érezte magát. Többen még a koncertjük után a buliba és a Balatonba is fejest ugrottak.

Hatalmas hangulattal tért vissza a Balaton Sound, ahol óriásit buliztak a fesztivál idei sztárjai. Kik a saját show-jukat turbózták fel, mások a fellépés után indultak bele az éjszakába a Balaton-parton. Martin Garrix már korábban is hangoztatta, hogy a Sound az egyik kedvenc fesztiválja és idén már több napot is eltöltött Zamárdiban. Fellépése másnapján a Balatonra hajózott ki egy bérelt vitorlással, amiről hatalmasakat ugrált a magyar tengerbe, majd este több helyszínen is látták, így Paul Kalkbrenner és Fisher buliján is feltűnt a világ második legjobb DJ-je. Itt járt a világ negyedik legjobb lemezlovasa is. Alok egy világpremierrel készült Európa legmenőbb vízparti fesztiváljára, ahol Ella Eyre közreműködésével először adta elő élőben új számát, a Deep Down című nótát. Ella Eyre is ismerősként érkezett hazánkba és ismét kijelentette, hogy nagyon szereti Magyarországot. Timmy Trumpet pedig lassan már magyar, bár a nyelvet még töri. Ez egy videóból is kiderült, amikor mindenáron igyekezett egy magyar szót kimondani, de egyelőre csak az "egesz- f*ckin' – seggedre" szaladt ki a száján. Timmy a koncertjén egy nagy bulit csapott Lakatos Márk szülinapja alkalmából és névadó rézfúvós hangszerén elfújta a divatmegmondónak a Happy Birthday To You ismert dallamát.

Pumped Gabo is visszatért a Soundra. Hét éve innen katapultált a magyar hírességek sorába, azóta minden évben visszatért és úgy tűnik, hogy a két év szünet komoly hiánybetegséget okozott neki, mert nagyon nagy elánnal vetette be magát a buliforgatagba, miután letérdelt és megcsókolta a Sound földjét. A fesztivált akkor hagyta el, amikor követőinek nagy csoportjával bevonult egy közeli szupermarketbe, a megszokott félmeztelen, kidolgozott felsőtesttel.

A forró hangulatot péntek este egy hatalmas vihar igyekezett lehűteni. Az estére megérkező orkán erejű szél miatt a szervezők, a fesztiválozók biztonságának érdekében, rövid időre leállították a koncerteket. Alig másfél óra kényszerű szünet után azonban újra beindult a buli és a szervezők úgy alakították a programokat, hogy – két fellépés kivételével – az eredeti koncertsort élvezhettük reggelig.

Idén tehát 14. alkalommal érkezett meg a Balaton Sound. Bár nem kerek évforduló, de két év kihagyás után talán jólesik felidézni, milyen nagy pillanatok kísérték végig a Sound eddigi történetét. Hogyan született a Balaton Sound név? Melyik évben táncolta be magát a köztudatba Pumped Gabo? És hol lépett fel először Magyarszágon Dua Lipa? A "Balaton Sound story"-t a Balaton magazin legfrissebb számában idézték fel. Most emlékezzünk itt is!

2007- „Sörpadok helyett kanapék, gyros helyett szusi" – így szólt az induló fesztivál mottója, amely valójában nem is nevezi magát fesztiválnak. A nevét egy sajtótájékoztató keretében a média képviselői választják ki, és így lesz „Balaton Groove" vagy „Flip Flop fesztivál" helyett Balaton Sound. Az első évben – fesztiváloktól szokatlan módon – vasárnap is tartott a Sound. Ennek oka az volt, hogy az éppen Európában turnézó Beastie Boys ekkor ért rá. Akkoriban még kevésbé volt jellemző az elektronikus zene túlsúlya: a Kispál és a Borz, a Quimby és sok világzenei produkció is fellépett. Azért a Kruder & Dorfmeister DJ-páros szombati nagyszínpados headline show-ja már jelezte az új idők eljövetelét.

2008- A Balaton Sound büszke volt rá, hogy olyan neveket is elhozott Magyarországra, akiket hosszú évek óta várt a fél ország. Ilyen volt ebben az évben Norman Cook, ismertebb nevén Fatboy Slim, akit az egész világ ünnepelt – és akiért megtelt a Balaton. Ezzel mindjárt a második évben a Sound fesztiváltörténelmet írt: Magyarországon egyedülálló módon még jóval kapunyitás előtt elfogyott minden bérlet, és több napon is ki kellett tenni a „sold out" táblát.

2009- A két éve elhunyt José Padilla, a legendás Café del Mar-albumok producer DJ-je is nagyon tarolt ebben az évben. Szinte mindenki arról beszélt, hogy a Balaton Soundon is szerepel majd – de aztán egymás utáni években, végül háromszor is lemondta a részvételét. Nem nagyszínpadon szerepelt volna, de biztosan ezrek táncoltak volna vele a naplementében... Ez az év egyébként az elektronikus zene állócsillagairól és élő legendáiról szólt, hiszen a Balaton partján koncertezett az Underworld, a Kraftwerk és Moby. Utóbbi kedvéért a szervezők a backstage-ben még egy mobil konditermet is felépítettek.

2010 - David Guetta nagyszínpadon! Ma már a Sound nagyszínpadán szinte kizárólag egyszemélyes DJ / live act produkciók szerepelnek, de nem volt ez mindig így. 2008-ban és 2009-ben még David Guetta is egy sátrat töltött tele rajongóival, de egy évvel később már jelezte a menedzsment: David csak nagyszínpadon, főműsoridőben szerepel. Nem értették ezt a szervezők, és próbáltak mellé énekest, vendéget szervezni, de a menedzsment mindenkit megnyugtatott: a következő években a DJ-k stadionokat töltenek majd meg, és nem áll senki más mellettük a színpadon. A jóslat bevált.

2011 - Tovább tart a sikerszéria, az évről évre telt házas fesztiválon megjelennek az olyan világhírű rapperek, mint Snoop Dogg és az elektronikus tánczene pápája, Tiësto. A zenei stílusát tekintve már ekkor is kicsit kakukktojásnak számító trip hop csapat, a Portishead próbálja a nagyszínpadon főműsoridőben révületbe ejteni a Sound partiarcait.

2012 - Björk még hónapokkal a rendezvény előtt lemondja a fellépését. Ennek ellenére nézőcsúcsot dönt a Sound – több mint százezer látogatóval. Ami nem csoda, hiszen elsőként lépnek fel Zamárdiban olyan világ sztárok, mint az üstökösként berobbanó Tim Bergling (azaz Avicii) és Calvin Harris.

2013 - A Balaton Sound lesz Európa legjobb közepes méretű fesztiválja a groningeni Festival Awards Europe versenyen. Ezzel a Sound fel is kerül a világ fesztiváltérképére, és innentől kezdve minden év július elején a Balaton déli partja egy hétre megtelik külföldi fiatalokkal, Európa számos országából Belgiumtól Angliáig. A legendák sora folytatódik: a Wu-Tang Clan teljes csapattal érkezik, Avicii és a Prodigy utoljára lép fel a Balaton Soundon.

2014 - Az időjárás nem kíméli ebben az évben a Soundot, de a folyamatos esőzések és a sártenger ellenére közel százötvenezren buliznak a Balaton partján – akiknek a fele már külföldi.

2015 - Egy véletlennek és a Balaton Soundnak köszönhetően lett előbb mém, majd nemzetközileg ismert sztár Pumped Gabo. Az Index akkoriban vadászott a vicces jelenetekre a Soundon, nekik tűnt fel a „gyúrós helyszínen" érdekesen táncoló Gabo, akit hamar megismert a világ. A Balaton Sound szervezői eleinte nem örültek a gúnyos hírnévnek, de ma már bírják a srácot.

2016 - 10 éves jubileumát ünnepli a fesztivál, óriás tortával, meglepetés partikkal, Macklemore-ral, a Chainsmokersszel és Martin Garrixszel.

2017 - Dua Lipa először Magyarországon – ekkor még a Sound harmadik színpadán. A popdíva robbanásszerűen alakuló népszerűségét jelzi, hogy a koncert időpontjára már megközelíthetetlenné válik a Soundnak az a területe, ahol a színpad áll. Kygo egy délutáni balatoni vitorlázást követően fellép a nagyszínpadon is: újabb telt ház.

2018 - Újabb rekord: százhatvanötezer látogató. Rossz nyelvek és a média tudósítása szerint a nagy tömeg enyhe földrengést is okoz: a tihanyi geológiai mérőállomás olyan rezgést jelez, mint amikor a foci vb-n a Mexikó-Németország meccsen a mexikóiak belőtték a győztes gólt. A szervezők „átöltöztetik" a nagyszínpadot, amely egy dzsungelben elveszett, képzeletbeli város képében jelenik meg.

2019 - VIP-élmény: a Sound büszkesége a VIP-vendégek, a celebek körében is hatalmas. Ennek köszönheti az ötletet, hogy a szervezők egyedülálló módon, négy helyszínen VIP-teraszokat alakítanak ki a vízparton és a területen „cirkusz" és „dzsungel" tematikában, és egy exkluzív, belső medencés napozóstég formájában.

2020 és 2021 - A Sound a Covid-járvány miatt elmaradt.

 https://balatonsound.com/hu/

https://fb.watch/e53lpLGJ6h/

https://fb.watch/e53ss1VDLJ/

https://fb.watch/e53tLBVALb/

https://fb.watch/e53utbHXRD/

https://fb.watch/e53vPfBUzN/

 

Források: anoidivat.hu, BalatonSound hivatalos sajtóközlemény

zarbet, szisz


More Coverage

Balaton Sound 2022. június 29. - július 2. Zamárdi

A Balaton Sound a legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztivál Magyarországon, melyet 2007 óta minden év júliusában rendez meg a Sziget Fesztiváliroda a Balaton déli vízpartján, Zamárdi városban.

BalatonSound hangulat a korábbi évekből

BalatonSound Zamárdi kedvcsináló fotógaléria

Tihany - Rege cukrászda

Minden asztal elképesztő panorámát nyújt a Balatonra, így nem kell aggódni mikor hol akad üres asztal.


Copyright © 2013-2022 | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére