Zene & Fesztivál

Budapest Borfesztivál lesz a Budai Várban 2022.szeptember 8-11.

Először 1991-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Magyarország ikonikus borfesztiválja a Vörösmarty téren, az akkor még csak néhány száz kíváncsiskodó fővárosi előtt. Kezdetben szerények voltak a körülmények, félénken mosolyogtak egymásra a néhány standban helyüket kereső borászok és az újjászülető borkultúrát épp csak felfedezni kezdő borfogyasztó közönségük. Ahogy az évek teltek, egyre erősödött az igény a minőség és a tudás iránt: elkezdtünk figyelni rá, hogyan fogjuk a borospoharat; mikor, melyik bort, milyen étellel, milyen hőmérsékleten bontunk; és hogyan ejtjük helyesen azokat a fránya francia kifejezéseket. Számtalan élményből raktuk össze, mit is jelent a borkultúra.

 |  Super User  |  Zene & Fesztivál

Először 1991-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Magyarország ikonikus borfesztiválja a Vörösmarty téren, az akkor még csak néhány száz kíváncsiskodó fővárosi előtt. Kezdetben szerények voltak a körülmények, félénken mosolyogtak egymásra a néhány standban helyüket kereső borászok és az újjászülető borkultúrát épp csak felfedezni kezdő borfogyasztó közönségük. Ahogy az évek teltek, egyre erősödött az igény a minőség és a tudás iránt: elkezdtünk figyelni rá, hogyan fogjuk a borospoharat; mikor, melyik bort, milyen étellel, milyen hőmérsékleten bontunk; és hogyan ejtjük helyesen azokat a fránya francia kifejezéseket. Számtalan élményből raktuk össze, mit is jelent a borkultúra.

Budapest Borfesztival 2022 elozetes 001

A Borfesztivál szervezői közleményeik szerint a kiállító borászatoktól kifinomult ízlést, bátorságot, trendet és a hagyomány tiszteletét tanulták. A borászok pedig fürkészve lesték az arcukat egy-egy új tétel kitöltésekor, kikérték a véleményüket, hogy évről-évre még szebb, még kiválóbb borokkal örvendeztethessék meg a látogatókat. Ahogy együtt változtak a borokkal, az elmúlt harmincegy évben a szerény körülményeket pazar környezet, a félénk mosolyokat felszabadult szórakozás, az óvatosan alakuló kapcsolatokat mély barátságok váltották fel. A törzsközönség tudja, mit jelent szikrázó napsütésben romantikázva, perzselő kánikulában az árnyékot vadászva, vagy csípős esőben gumicsizmában egy faház oldalához simulva borozgatni, beszélgetni, örülni egymásnak.  

Kilátogatni a Borfesztiválra már önmagában szakmázás, hiszen minden egyes stand kínálata egy-egy komplett borkóstoló, szakértő vezetéssel, első kézből. Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A rendezvény évek óta változatos, folyamatosan megújuló, de minőségi kínálatot biztosít melyben széles igényeket kielégítve, jól megférnek egymás mellett a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food és a gourmet különlegességek is.

Évente negyven-ötvenezren élik át először vagy sokadjára a Borfesztivál felejthetetlen hangulatát. Idén több mint 30 produkció, nagyszerű művészek, előadók készülnek, hogy szórakoztassák a nagyérdeműt. Két helyszínen élvezhetjük pohárral a kezünkben a különböző borokhoz passzoló zenei stílusok igazi kavalkádját: az MVM Next színpad a Csikós udvarban, míg a Kisszínpad a Savoyai teraszon várja a szórakozni vágyó borkedvelőket délutántól éjszakába nyúlóan. 

Budapest Borfesztival 2022 elozetes 004

"A Budavári Palota udvarainak és épületeinek megújítása folyamatosan tart, és ennek egy újabb szakaszához érkezve ismét visszatérhetünk a keleti oldalra, a megszépült Halászó gyerekek teraszára és a Savoyai teraszra. Az elmúlt évben birtokba vett Csikós udvar is bevált: nagyszerű, pezsgő hangulatú új területnek bizonyult, és köszönhetően az elkészült rámpának, most már két oldalról is megközelíthető, ahonnan „alászállva” a Nap-hegy gyönyörű panorámáját élvezhetjük a lemenő nap aranyló fényeiben.
A programok, a bor- és gasztronómiai kínálat is különösen exkluzívnak ígérkezik. Soha ennyi nemzetközi márka nem jelent még meg, mint idén várható. Az itthon forgalmazott champagne-ok szinte teljes szortimentje kóstolható lesz, valamint crémant-ok, cavák és a hazai pezsgőmárkák nemes versengése, a vendégország Egyesült Államok krémes chardonnay és cabernet borai mind a látogatók kegyeit keresik majd. Reméljük, hosszú távon is sikeres lesz a
Chef Market Gourmet Udvar, amelyen a hazai vendéglátás emblematikus éttermei, séfjeik személyes jelenléte mellett vállalták, hogy a Borfesztivál közönségének frissen készült és a borkóstolást is jól kiszolgáló ételkülönlegességekkel kedveskednek majd.
A korábbiaknál nagyobb számú, szép és kényelmes ülőhely is régi látogatói igényt elégít ki, és az időszakonként már kicsit kényelmetlen zsúfoltság is garantáltan megszűnik majd a konkrét napra váltandó belépőjegyek bevezetésével. Szóval, mi nagyon készülünk, hogy igényes közönségünk számára valóban prémiumminőségben szolgáltassunk, legyen felhőtlen és maradandó élményt adó a 31. Budapest Borfesztivál, olyan, ahová egyszerűen el kell menni, amit nem szabad kihagyni!" - nyilatkozta Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivál igazgatója a vince.hu Borfesztivál mellékletében.

Budapest Borfesztival 2022 elozetes 002 Racz Jeno

"Szakmabeliként nagyon szeretem a borokat." – mondta Rácz Jenő, Michelin-csillagos séf és étterem-tulajdonos (Rumour by Rácz Jenő, Costes). "Évekkel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnék a saját nevemmel fémjelzett borokat piacra dobni. Molnár Pállal, a Paulus Borház tulajdonosával a Budapest Borfesztiválon találkoztam először. Egy borfesztiválra rendszerint olyan gondolattal megy ki az ember, hogy azt vadássza, hol tud minél jobb bort inni – én ezt náluk találtam meg.
Meghívtak magukhoz Mórra, és valahogy így kezdődött el a közös munka. Ebben én is aktívan részt veszek a szőlőválogatástól a kóstolásokon át a palackozásig: együtt döntjük el, melyik az az irány, amelyik leginkább megfelel a velük szemben támasztott minőségi elvárásomnak. Mert abból nem engedek, hogy csak arra a borra kerülhet rá a Rácz Jenő név, amit én jóváhagyok.
Mindkét éttermemben magas szakértelemmel rendelkező sommelier kollégák dolgoznak, akikben én maximálisan megbízok. Míg a fogyasztói oldalt képviselem, ők az eladhatóságot is nézik. Az általunk készített ételek ízvilágát minden esetben én alakítom ki, az én receptjeim alapján készülnek. A sommelier kollégáknak elmondom nagyjából, hogy milyen ízprofilról beszélünk; ők hozzák a borokat, majd többkörös kóstolókat tartunk. Az ő tudástáruk persze sokkal nagyobb, mint az enyém, így sok esetben jönnek olyan meghökkentő ötletekkel vagy éppen kis pincéktől nagy címkékkel, ami nekem soha eszembe sem jutna. Én annyit tudok megállapítani, hogy amit kóstolok, az az adott étellel finom-e. De az igazi know-how az ő kezükben van.
Amikor eldöntöttem, hogy együttműködünk a SPAR-ral és a Regnum Húsüzemmel, elég sok tesztet végeztem – még a konkurencia összes termékét is megkóstoltam. Nem viccelek, tényleg a legjobbnak gondolom a SPAR termékeit, úgyhogy amikor grillezünk a családdal vagy a barátokkal, akkor mi is ezekből választunk. Az én termékprofilom központjában idén a különböző ízesítésű sertéstarja áll, amihez viszont nem a legkönnyebb a borválasztás. Egy testesebb vörösbor elviheti az ízvilágot, míg a fehérborokban nincs meg esetenként az a fajta gyümölcsösség, ami szükséges lenne. Azt gondolom, hogy egy jó minőségű rozé – és ha már szóba került a Paulus, akkor például a SPAR és a Borkultúra Kft. közös Rosalia fesztivál pályázatára készített limitált tételük, a Rosalia Rosé sokkal könnyebben párosítható egy sertéstarjához."

Amerikai álom

Idén egy régóta dédelgetett álom válik valóra, hiszen a Budapest Borfesztivál vendége az Amerikai Egyesült Államok lesz. Két standon három állam kiemelkedő képviselőitől lehet izgalmasabbnál izgalmasabb borokat kóstolni. A híres, filmekben is gyakran visszaköszönő Napa-völgyi borvidék mellett lehetőség lesz a többi kaliforniai régióval is ismeretséget kötni. Akik inkább a hűvösebb klíma tételeit kedvelik, azok is megtalálják a számításukat: a nyugati parton, Kanada határát súrolja Washington állam, hozzá csatlakozik Oregon, ahonnan a legkiválóbb borok érkeznek a Borfesztiválra. Mindenképpen izgalmas program megkóstolni egymás mellett a két teljesen eltérő klimatikus adottsággal rendelkező állam elsősorban francia szőlőfajtákból készített borait.

Ínyencek terasza

A megújult Halászó gyerekek terasza ad otthont a Budapest Borfesztivál vadonatúj programjának, az igazi kulináris élményeket nyújtó Chef Market Gourmet Udvarnak. Öt elsőrangú vendéglátóhely várja az ínyenceket, hogy a hely eleganciájához idomulva a kiváló minőségű borokhoz igazi gourmet fogásokat is kóstolhassanak. A YAMA Budapest séfje, Endrődi Péter ázsiai fúziós ízvilágú csirkesalátával, és különlegesen pikáns tom yum levessel tervezi elcsábítani a Borfesztivál közönségét, míg az Arany Kaviárstandjánál ízelítőt kaphatunk Kanász László és José Guerrero közös munkájának gyümölcseiből, újdonságuk a burgerre halmozott rák és kaviár lesz. A Bobajka egy frissen debütált étterem, amely a fesztiválon megmutatja, milyen is a hamisítatlan zempléni bobajka, illetve séfjük tokaji boros, riolitos libamáj terrine-nel és mangalica tarjás rizskásával kápráztatja el a vendégeket. A FELIX Kitchen&Bar étterem executive chef-je, Katona Dániel a híres aranygaluskájuk mellett olyan különlegességekkel is készül, mint a libamáj, a kecskehús, vagy a tokaji gél. Segal Viktor keze nyomán született meg a Vulcanus Pince és Borterasz csodás szigligeti panorámájában a pancetta, és az abból készült porchetta szendvicsek, valamint a ropogós malac sült, a Pork Belly, legnagyobb örömünkre.

A Gourmet Udvar különlegességei mellet találunk még bőven felfedezni valót a gasztronómiai kínálat étlapján. A vendégországra hangolva válogathatunk barbecue ételek, hamburgerek széles felhozatalából, de az összkép sem veszít nemzetközi sokszínűségéből: lesz többek között blini minipalacsintán tálalt kaviár, füstölt hal, litván sajt, belga pástétom, osztriga, olasz pizza, bruschetta, marinált lazac, pármai sonka és fürj pho leves rizstésztával. A hazai gasztronómia remekei sem hiányozhatnak majd, hiszen a már megszokott, ám újragondolt klasszikus fesztiválételek mellett házi kolbászokat, kiváló magyar sajtokat, ropogós borkorcsolyákat és itthon pörkölt kávét is kóstolhatunk a Borfesztiválon.

Budapest Borfesztival 2022 elozetes 001

Izgalmas felfedezések

Noha az elmúlt években a Budapest Borfesztiválon egyre inkább a fesztivál hangulat vált hangsúlyossá, a kezdetek óta fontos küldetése a rendezvénynek a borértő közönség szakmai érdeklődésének kielégítése. Idén sem lesz ez másként, íme a menü a tematikusan borozni vágyók számára. A VinAgora Felfedezettek Háza standnál igazi kincsekre lelhetnek a felfedező hajlamúak, hiszen olyan, jellemzően kisebb, többnyire családi, kevésbé ismert borászatok váltják egymást a négy nap alatt, akik önállóan nem jelennek meg a fesztiválon, de figyelemre méltóan szerepeltek a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Nem csak a VinAgora legjobb borai tűnnek fel a fesztiválon, hanem más rangos külföldi események érmesei is. A Borfesztivál All-Stars program keretében azok a hazai tételek kerülnek bemutatásra, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain. A Borfesztivál hagyományosan a szüret, vagyis az új évjárat megszületésének idejére esik, így kézenfekvő, hogy az újdonság ereje és szimbolikája más formában is megjelenjen. A Borfesztivál Premier program keretében olyan borokkal ismerkedhetünk meg a kiállítóknál, melyek a rendezvény hetében debütálnak a piacon.

Ajándék VinAgora kóstoló

A nagy sikerre tekintettel idén is mindenki ajándékot kap, aki belépőjegyet vásárol: megkóstolhatunk a megújult Savoyai teraszon található VinAgora kóstolóstandoknál egy olyan bort, amely sikeresen szerepelt a 2022-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Hogy melyik bor lesz ez, azt részben a szerencse dönti el, de az biztos, hogy csak jó választás van! Egy további ajándék kóstoló elkortyolása mellett megismerhetjük a legmodernebb okosotthonok koncepcióját: nem kell mást tenni, mint feliratkozni a projektről szóló, érdekes és izgalmas híreket tartalmazó hírlevélre. A VinAgora standot a LAKE11 – Home & Park támogatja.

Nébih Borkvíz Bár

Ahogy a korábbi években már hagyománnyá vált, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága idén is izgalmas és tartalmas borismereti játékokkal járul hozzá a fogyasztók borokkal kapcsolatos ismereteinek elmélyítéséhez, valamint a tudatos és mértékletes alkoholfogyasztás népszerűsítéséhez. A fesztiválon a tudásmegosztó borismereti játékokhoz ezúttal a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) munkatársai is csatlakoznak, hogy a látogatók stílusos környezetben ismerkedhessenek a KMÉ-védjeggyel, amely a kiváló minőséget hivatott tanúsítani.

Budapest Borfesztival 2022 elozetes 003

Stílusokra hangolva

A Borfesztivál két színpada több, mint 30 produkciót kínál a szórakozni vágyóknak. Idén igazi stíluskavalkád várja a fesztiválozókat, hiszen pop, jazz, blues, gospel, cumbia, funky, sanzon, autentikus népzene is szerepel a zenei étlap kínálatán. Kis ízelítő, a teljesség igénye nélkül: az MVM Next színpadot első nap este a Muzsik és Volkova, illetve a Los Orangutanes veszi birtokba, velük párhuzamosan a Kisszínpadon a Cherries, Orbay Lilla & Stummer Márton duó és Kovács Linda & Bögöthy Ádám lesznek hallhatók. Péntek este többek közt Szeder, a Jazzbois és Candy Men fog nekünk játszani, míg szombaton a Tárkány Művek, Marcello and The Flaming Boopers és a Kodály Spicy Jazz adja meg a hangulatot a kóstoláshoz. Vasárnap pedig Sena, az Uljana Quartet és a Canarro lép színpadra. Csütörtökön, pénteken és szombaton a Jazzy Rádió DJ-je ígér igazi parti hangulatot, amit az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva kár lenne kihagyni.

Új szolgáltatás: bor házhozszállítás a fesztiválról

A borfesztivál rendkívül széles kínálata kiváló alkalom arra, hogy új, eddig ismeretlen tételeket fedezzünk fel. A látogatók újonnan megtalált kedvencükből sokszor szívesen vásárolnának is többet egy-két pohárnál, de a palackok hazacipelése nem túl vonzó opció. Ezt a helyzetet kezeli egy új szolgáltatás a rendezvényen, melynek keretében egy nemzetközi, professzionális szállítmányozó cég jóvoltából bárki feladhatja kiszemelt borait, belföldre vagy külföldre, akár ajándékba, akár saját részre. A szállítás menetéről és feltételeiről a kiállítóknál lehet majd tájékozódni.

Budapest Borfesztival 2022 elozetes 007

Hangszerrel a kézben

A Budapest Borfesztivál idén 25. alkalommal rendezi meg a Jótékonysági Borárverést, mely során a Magyar Máltai Szeretetszolgálat különböző projektjei megvalósulásához járul hozzá. A magyar borászok idén egy egészen különleges célkitűzéshez ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket, ugyanis az idei árverésen a Szimfónia program számára kerül felajánlásra a bevételt. A zenei esélyteremtő programban résztvevő kiemelten tehetséges gyerekekből összeállt egy zenekar, amely már többek közt járt Salzburgban, játszott az A38 hajón, illetve több alkalommal is felléphetett a Zeneakadémián. A szeretetszolgálat következő célja, hogy saját busszal hordhassák a gyerekeket próbákra, illetve koncertekre, így idén a Budapest Borfesztivál erre gyűjt, sok nagylelkű borász segítségével.

Budapest Borfesztival 2022 elozetes 005

A SPAR Magyarország a Budapest Borfesztivál főtámogatója

A vállalat évtizedek óta eltökélten segíti a hazai borkultúra fejlődését, polcain kínálva a kiváló magyar borászatok tételeit, 2007-től pedig a rendezvény főtámogatójaként is népszerűsíti a magyar agrárium egyik legfontosabb produktumát. Tavaly a cégcsoport 12,94 millió palack bort forgalmazott, ennek 86 százalékát a minőségi borok jelentették. A termékkör 2021-es 6,7%-os növekedését követően 2022 első hét hónapjában enyhe mértékben, de tovább nőtt a borok forgalma. Az eladási listát a korábbi évekhez hasonlóan a fehérborok vezették. A SPAR idén szeptemberben is kiadja hagyományos őszi borkatalógusát, kötődve így is a Budapest Borfesztiválhoz. Ebben nemcsak SPAR Válogatás-borokat és díjnyertes tételeket találnak a fogyasztók, de a borkultúra-gasztronómia világába is bepillantást nyújt népszerű bor-étel párosításokkal. A vállalat standján az Oroszlános udvar előtt szeptember 8-11. között a kivételes minőségű SPAR Válogatás és SPAR Válogatás Curioso címkével ellátott borok várják a vendégeket. Ezek az egyedi tételek kizárólag a SPAR és INTERSPAR áruházakban kaphatók. A SPAR Magyarország a Borfesztiválhoz kapcsolódva két akciót is indított a fesztivál alkalmából. Aki augusztus 25. és szeptember 7. között a SPAR, City SPAR vagy INTERSPAR áruházakban 15 ezer forint felett vásárol, kasszakupont kap, amellyel a Budapest Borfesztiválon féláron vásárolhatja meg a belépőjegyet. A SPAR-standon pedig minden harmadik elfogyasztott pohár bor után a negyedik ingyenesen jár.

A Budapest Borfesztiválra a csütörtöki belépőjegyek 5.900, a pénteki és szombati jegyek 6.400, a vasárnapiak 5.500 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény (www.aborfesztival.hu) oldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2022-es VinAgora Nemzetközi Borverseny boraiból. Újdonság, hogy a korábbiaknál nagyobb számú, kényelmes ülőhely régi látogatói igényt elégít ki, és az időszakonként már kicsit kényelmetlen zsúfoltság is garantáltan megszűnik majd a konkrét napra váltandó belépőjegyek bevezetésével. Nincs más hátra, mint tollat ragadni, és nagy piros betűkkel beírni a naptárba: „Borfesztivál a barátokkal szeptember 8-11. között a Budavári Palotában!”

Nyitva tartás:
Szeptember 8-9., csütörtök-péntek: 14.00–24.00
Szeptember 10., szombat: 12.00–24.00
Szeptember 11., vasárnap: 12.00–22.00

JEGYEK >>>

KIÁLLÍTÓK, TÉRKÉP >>>

SZÍNPADOK, FELLÉPŐK >>>

PROGRAMOK >>>

https://aborfesztival.hu/hu
https://borkulturakft.hu/hu
https://www.facebook.com/aborfesztival

https://www.instagram.com/aborfesztival/
https://twitter.com/aborfesztival
https://www.flickr.com/people/aborfesztival/ 

Budapest Borfesztival 2022 elozetes 001 Budapest Borfesztival 2022 elozetes 008

 

 

Források: a Budapest Borfesztivál hivatalaos sajtóközleményei, felületei
Fotók: Szigetváry Zsolt

szisz, zarbet


More Coverage

Interjú: BCEFW SS23, ViktoriaVarga OpenStudio 20220901

Nagyon nagy élmény egy hazai tervező stúdiójában körülnézni! VIKTORIAVARGA OPEN STUDIO - SHOPPING PARTY, 20220901, 1054 Budapest, Steindl Imre utca 9.

Interjú: BCEFW SS23, ARTISTA

ARTISTA FASHION, 1088 Budapest, Puskin utca 19.

BCEFW x UFW - Az összefogásra hívja fel a figyelmet a jubileumi BCEFW

Európában először, a nagy divathetek előtt Budapesten mutatják be kollekcióikat az ukrán tervezők

Az országimázst is építi a már 10. alkalommal megtartott Budapest Central European Fashion Week

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) ismét a nemzetközi divathetek előtt ad lehetőséget a hazai és régiós alkotóknak, hogy bemutassák kollekcióikat Budapest egyik világörökségi helyszínén található Szépművészeti Múzeumban. Így a divatipari viszonteladók még a szezon elején, nagyobb forrással ...


Copyright © 2013-2022 | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére