Zene & Fesztivál

Interjú: Emeli Sandé a Jazzpiknikről

By Super User
A barátaim, a családom, a párom mind inspirálnak, igyekszem szeretettel körülvenni magam, és ezt kivetíteni, amikor színpadra lépek.
 |  Zene & Fesztivál

Adele Emily Sandé brit énekesnő, dalszerző és zongorista, aki írt dalt többek között Alicia Keys, Rihanna, Leona Lewis, Susan Boyle, Gabrielle számára is, főként Pop, R&B és jazz hatásokat ötvöz. A Let's Say For Instance című májusi kiadású, legújabb albumának 2 részes Bakelit/Vinyl LP-je július 8-án, pénteken jelenik meg. Emeli augusztus 4-én fellép a 10. jubileumi Paloznaki Jazzpikniken.

Az interjút a nyáron, augusztus 4-én, a magyarországi Jazzpikniken, a Balaton mellett tartott koncerted kapcsán kértem tőled. Ott leszünk, hogy sajtóanyagokat készítsünk a magazin számára, és ezt az érdekes beszélgetést szeretnénk közzétenni veled korábban.

EmeliSande interju Jazzpiknik2022 01EmeliSande interju Jazzpiknik2022 08EmeliSande interju Jazzpiknik2022 06EmeliSande interju Jazzpiknik2022 03

Mit jelent számodra ez a koncert, milyen érzéseid, gondolataid vannak?

Nagyon izgatott vagyok, hogy fellépjek, már többször felléptem Magyarországon, és a közönség mindig nagyon hálás és tiszteli a zenészeket, mindig fantasztikusan jól éreztem magam. Azt hiszem 5-6 éve léptem fel utoljára Magyarországon, ezért nagyon izgatott vagyok, hogy visszatérjek, különösen a járvány után, új zenékkel és új érzésekkel, nagyon remélem, hogy a közönség élvezni fogja az előadást, és hogy újra sikerül összekapcsolódni.

Milyen atmoszférára számítasz a Jazzpikniken?

Nagyon vidám és zeneszerető atmoszférára számítok, óriási különbség, amikor azt érezhetjük, hogy a tömeg igazi zenekedvelőkből áll. Azt hiszem örömteli légkör lesz, és mivel olyan régóta külön vagyunk, úgy gondolom, hogy valódi egyesülés érzése lesz, és nagyon boldog leszek a színpadon és remélem a közönség is hasonlóan izgatott lesz.

EmeliSande interju Jazzpiknik2022 010EmeliSande interju Jazzpiknik2022 09

Hány dalt fogsz énekelni?

A szett kb. másfél órás, tehát általában olyan 14-16 dalt játszunk.

Nagy slágerek is lesznek köztük?

Igen, eljátszuk az összes dalt, amit remélem, az emberek hallani akarnak az összes albumról, és néhány új dalt is, amelyek remélem tetszeni fognak nekik.

Milyen a kedvenc közönséged? Hogyan viselkedik?

A kedvenc közönségem igazán elkötelezett, és átadja magát a zenének, kimutatja a szeretetét, nem fél tőle, de ugyanakkor tiszteli a csendesebb pillanatokat – tudod – ha játszom a zongorán és énekelek, az nagyon intim tud lenni, szóval szeretem, ha a közönség velem tart ebbe a különleges szférába, és ki tudja fejezni a tiszteletét, amikor valamivel érzékenyebb és intimebb dolgot csinálok – szóval szeretem, ha mindenki izgatott, mindannyian együtt énekelünk, és azt is, amikor ugyanez a közönség figyelemmel hallgatja a csendesebb pillanatokat, ezek azok az érzéki pillanatok, amelyeket nagyon szeretek.

Van kedvenc fellépő ruhád?

Jelenleg nagyon élvezem a különböző színű blézereket, amik sokban segítik a magabiztosságot, de a zongorás részeknél több ruhát is szoktam viselni, jó elegánsabbnak és nőiesebbnek érezni magad amikor a zongorához ülsz, szóval afféle kevert stílust alkalmazok a blézerekkel, amikor fent vagyok a bandával, és jól esik egy kicsit több femininizmus is, szóval lehet, hogy mindkettőt megmutatom egy kicsit, amikor átöltözöm a műsorban.

EmeliSande interju Jazzpiknik2022 02EmeliSande interju Jazzpiknik2022 07

Mindegyik dalhoz te választod ki a ruhákat, vagy valaki segít?

Általában én választom, de vannak körülöttem, akik segítenek ebben, az asszisztensem fantasztikus ruhákat szokott találni, tudja, miket szeretek és mi áll jól nekem, igazán ismeri a stílusomat. Szeretem jól érezni magam a színpadon, közben adni egy kis pluszt, színeket és kényelmet szeretnél kiemelni a színpadon, úgyhogy jól jön az asszisztensem segítsége abban, hogy nagyszerű ruhákat találjunk, amelyekben jól érzem magam a színpadon.

Tudod már, hogy milyen színeket fogsz viselni a Jazzpikniken?

Nagyon beleszerettem a királykékbe, amit Nagy-Britanniában a zongorabemutatókon a színpadon viseltem, de ez nyáron lesz, szóval remélhetőleg lesz arany színem és valami egészen élénk, mert tényleg szeretnél jelen lenni, amikor a színpadon vagy.

Melyik a legemlékezetesebb koncerted?

Ó, voltak fantasztikus koncertek, nagyon szerettem a londoni Royal Albert Hallban játszani, ami igazán különleges volt, szerettem a szerbiai Exit Fesztivált ami nagyszerű volt; csináltunk egy koncertet Budapesten egy gyönyörű koncertteremben, amire nagyon szívesen emlékszem vissza, szóval sokféle volt, és nagyon jó, amikor kilépsz a hazádból, és rájössz, hogy a zene mennyire terjed., és az emberek igazán élvezik a dalszövegeket, szóval igen, imádom, amikor elhagyom az Egyesült Királyságot, és új kultúrákat fedezek fel, és látom, hogy a zene hogyan köt össze mindannyiunkat.

EmeliSande interju Jazzpiknik2022 04EmeliSande interju Jazzpiknik2022 05

Melyik volt a legkellemetlenebb élményed egy előadáson?

Azt hiszem, azok a műsorok ezek, ahol talán csak nem olyan jó a környezet, mert az emberek bulizni mentek, de te csak a zongorával jöttél, szóval néha nehezek ezek az előadások, mert – ahogy az elején mondtam – az ember nagyon szeretné azt érezni, amikor kiönti a lelkét, hogy a tömeg odafigyel rá. Ezen kívül néha technikai problémák adódnak, amelyeken nehéz átlendülni, de hiszek abban, hogy ha egyszer színpadon vagy, mindent bele kell adnod, és remélni, hogy vannak olyan emberek, akiket megérint.

Milyen dalokat hallgatsz manapság?

Hallgattam a hetvenes évek soulját, sok Stevie Wondert, Barry White-ot, sok klasszikus zenét is, hogy bekerüljek ezek hangulatába, és sokat hallgattam Maria Callast, mert annyira inspirálónak találom az éneklési stílusát, szóval igazából nagyon vegyes zenét hallgatok.

Van valaki vagy valami, aki általában inspirál?

A könyvek kimondottan inspirálnak, és az érzelmes filmek is, mivel jelenleg igazi háború zajlik mellettünk, ami emlékeztet arra, hogy a nap végén, amikor a színpadon állsz, érzelmi reakciót akarsz kiváltani, ezért megpróbálok olyan dolgokat nézni, amiktől nagyon érzelgős leszek. A barátaim, a családom, a párom mind inspirálnak, igyekszem szeretettel körülvenni magam, és ezt kivetíteni, amikor színpadra lépek.

Csak a fellépésre jössz, vagy maradsz néhány napot körülnézni?

Általában van egy nap a fellépés előtt, szóval remélem, hogy tudunk egy kis időt tölteni a városban, felfedezni és megismerni a helyi kultúrát, mert úgy gondolom, hogy a színpadon mindig segít ha tudod kik előtt lépsz fel.

 

A fotók forrása: Emeli Sandé instagram, Jazzpiknik facebook

https://emelisande.com

https://www.facebook.com/emelisande

https://www.instagram.com/emelisande/

https://www.facebook.com/jazzpiknik/

https://www.instagram.com/jazzpiknik/

https://jazzpiknik.hu

JEGYEK A 10. JUBILEUMI JAZZPIKNIKRE ITT ELÉRHETŐK:

https://hu-jp-webshop.netpositive.hu/category/jegyek

 

 

szisz, zarbet

 

 

 


Super User


More Coverage

Ilyennek láttuk a Paloznaki Jazzpikniket 2021-ben

A szellősen elhelyezett büfékocsik és pavilonok, néhány terelő kordon és biztonsági őr segített az eligazodásban, továbbá a látogatók, akik már nyitáskor szép számmal jelen voltak már a kis utcákban is, hiszen a rendezvény helyszíne is taglalt, a több színpad és udvar egymástól elszórtan helyezke...

10. jubiláló piknik-élmény Paloznakon 2022-ben

A május 31-i sajtótájékoztatón derült fény először a teljes lineup-ra, illetve van még egy titka a rendezőknek, amit augusztus 4-én jelentenek be.

Interjú: Valde Orsolya, fesztiváligazgató, Paloznaki Jazzpiknik

Délután fűben ülős a Nagyszínpadunk, sok-sok pokróc a mezőn, rohangászó gyerekek, jó hangulat. Aztán este 9-től itt az igazi koncerthangulat, általában felállnak a pokrócokról táncolni! A Balaton-parti domboldalon, unikális helyen szólnak a világsztárok dallamai a csillagfényes éjszakában.

Interjú: Fábián Juli jazz énekesnő

Fábián Juli, egy különleges hang egy stílusteremtő zenei atmoszférában.


Copyright © 2013-2022 | Minden tartalom jogvédett. Ászf
www.anoidivat.hu | Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vissza a lap tetejére